fredag 1. mai 2015

Slow living



Nok en hektisk uke er over, og en langhelg med litt mindre oppgaver i dagboken står for tur. Det skal riktignok løpes SA-løp for kone og barn, jeg skal sykle Høiøsrittet sannsynligvis, og litt jobbing er også uunngåelig. En tidlig morgen på loftstuen med soloppgang, en kaffekopp og fuglekvitter gjør imidlertid godt for stive skuldre og stresset hode, og tema i en nylest artikkel om "Slow living" burde nok hatt høyre fokus også her i huset. Det handler om å roe seg litt ned, stoppe opp, nyte de små øyeblikkene, og generelt tenke igjennom hva som betyr noe her i livet.

Generelt mener jeg vel at vi er relativt flinke til å koble av litt en gang i blant, og faktisk er flinke til å sette pris på de små tingene. Selvfølgelig ikke nok, da jobb og tøff kalender preger hverdagen for både voksne og barn. Men for min egen del, er jeg stort sett alltid relativt tilfreds og fornøyd - og det i de fleste situasjoner og omgivelser.  Men samtidig er jeg ikke veldig flink til å slappe av, eller å være "uvirksom". Jeg vil alltid føle at jeg må utrette noe eller skape noe. Men jeg kan slappe av underveis.

Trening blir slik sett også en form av avslapning - da mest for hodet, og ikke kroppen :-). Begynte å skrive litt om treningsfilisofi en våkenatt på Tenerife, men rakk aldri å legge det ut, så her:

Treningsfilosofi:
Hvorfor bruker jeg tid på trening, og hva ønsker jeg med det, er spørsmål som kan være greit å stille seg i og med at det går med noen timer i uken til dette formålet.
For meg er trening en måte og koble av på, fristille hodet for tankekverning og å få fokuset bort fra hva en ellers måtte holde på med. Med andre ord en måte å slappe av på. Da mentalt, men langt fra fysisk; i og med at jeg primært trener hardt når jeg først trener, om det er kondisjon eller styrke.

Om det er en måte og slappe av på, så kan man jo kanskje like greit ta det rolig?
Der kommer et annet element inn i bildet, nemlig helseeffekt; både psykisk og fysisk, og motivasjon til å fortsette å trene, og det tilstrekkelig. Så det er greit å merke at treningen gir resultater. Samtidig har jeg ikke alt for mye tid tilgjengelig om balansen mellom trening, jobb, familie og andre aktiviteter skal være i riktig.
Derfor blir det stort sett mye intervall-trening for å styrke hjertet, og da primært med bruk av sykkel; eller med spinning på vinteren - og nå også romaskin. Om jeg sykler alene, blir det ofte en runde på litt over én time (eller på spinningsykkel), og da med høy intensitet i 4-6 minutter og påfølgende hvile, litt avhengig av hva terrenget tillater. Korte, intensive langdrag på 20-25 minutter, er også et alternativ, eller fartslek med 20-30 sekunder spurt, og kort hvile mellom spurtene. I periodene med høy intensitet er pulsen på 85-90 % av maksimal puls (195), litt avhengig av lengden. Det meste av forskning viser hvilken god effekt dette har på økning av hjertets evne til å pumpe mer blod rundt i kroppen på færre slag, og slik sett da både formbedring for å holde treningsmotivasjonen oppe, men ikke minst det viktigste; helsegevinsten. Det vises at korte, intensive treninger gir veldig god effekt, samtidig som tidsbruken er veldig lav. ”LESS IS MORE”. Skal jeg bruke mer tid på kondisjonstrening, og da primært sykling, vil det bli roligere for å ikke ødelegge effekten. Noen veldig lange turer blir det kun om en skal slenge seg med noen andre som planlegger en langtur, og gjør det som en sosial greie. Selv mener jeg effekten ikke kan forsvare tidsbruken om ikke det sosiale elementet legges inn, og for mange er det nok heller ødeleggende, da intensiteten stort sett blir alt for høy i forhold til tidligere treningsmengde. Mange supermosjonister trener for mye på høy intensitet, ved at det ofte kan blir både 5 og 6 harde økter i uken. Tror det maks bør være 2 harde intervaller, kanskje 3, og en litt lengre med terskeldrag. Kan også være smart og periodisere litt, dvs 2-3 harde uker, med en påfølgende rolig. Men selv gidder jeg ikke være helt opphengt i hva som er riktig eller ikke til enhver tid, men skal jo også ha det litt moro med det hele.

Når det gjelder styrketrening, tenker jeg mye likt. Nå er ikke målet å bli ”større”, men heller opprettholde en relativt slank figur som er velfungerende og sterk. Har økter på 30-45 minutter, med litt oppvarming og uttøying, og tar ulike øvelser med 5-8 rep. Flere (8-12) gir noe mer muskelvolum, og tar du enda flere (15-25), blir musklene mer utholdende. Så en veksling mellom 5-6 rep, og en gang i blant kanskje 20-25, er vanlig for meg. I 2015, når styrketreningen har blitt tatt opp igjen, tar jeg øktene stort sett før jobb – fra 0545 til 0630. Da har jeg også 30 minutter  tilgjengelig til en rolig, god frokost før jeg vekker resten av familien.

Mat, det er neste punkt på listen. Når man trener mye, er det viktigste faktisk mat og hvile. Trening er en prosess hvor man bryter ned kroppen og musklene, og effekten kommer først etterpå; gjenoppbygging. Da må kroppen ha byggesteiner, og da med en riktig blanding av proteiner, karbohydrater og fett. Jeg vil vite hva jeg spiser, og ønsker så ren, ekte mat som mulig. Til frokost blir det mye havregryn/4-korn med nøtter, cottage cheese, bær og syrnet melk, mens lunsj av praktiske hensyn på jobb ofte er grovt brød med henholdsvis makrell i tomat og egg. Middag har ofte en base av mye grønnsaker og fullkornspasta, og mest mulig fisk, kylling eller rent kjøtt. Drikke er selvfølgelig mest mulig vann – gjerne med en sitronskive i. Men når hele familien skal være enig om noe felles, må man også tenke praktisk, og noen ganger tidseffektivt, og det blir for slitsomt å være helt konsekvent supersunn hele tiden. Men det er lov og prøve, og for energinivået, treningseffekt og velværet, merker jeg absolutt fordelene ved et sunt kosthold. Salt, sukker og hvitt mel forsøker jeg å styre unna i mest mulig grad. Jeg er relativt heldig ved at mat og smak ikke er veldig viktig for meg. Tragisk tenker mange nytelsesorienterte her, og der kan jeg til en viss grad være enige. Litt kjedelig i matveien kanskje, men har ikke problemer med å nyte en kald øl eller is med masse vaniljesaus på en gang i blant heller. Hvile og restitusjon er som sagt også superviktig for at treningen skal gi resultater. Her er det mange supermosjonister som synder. De skal bare ta enda en ekstra økt, og gjerne litt lengre enn sist, for å virkelig sette inn støtet. Resultatet blir ofte det motsatte av hva man ønsker; kroppen brytes ned istedenfor å bygges opp. Og i tillegg skal de bli lettere, så matinntaket kuttes. 
I tillegg bruker man opp tid man kunne utnyttet til noe helt annet.


Nok søvn er også viktig, men her kan jeg dessverre ikke tilføre noe, da jeg selv sover alt for lite. Våkner mye tidlig – veldig tidlig – men føler samtidig at jeg er utvilt, og det går aldri utover hverdagsaktiviteter eller jobb, da energinivået nesten alltid er stabilt høyt. Men treningseffekten hadde nok kanskje hatt godt av litt mer søvn. Så nå – etter å ha sittet oppe en god time fra kl. 0300 på ferie på Tenerife, og føler seg utvilt etter en sykkeltur på alt for mange timer og 2700 høydemeter tur-retur Las Americas (Parq Santiago) og Teide, er det kanskje greit å prøve en time til på puta. Denne turen var for øvrig alt annet enn ”Less is More”, men en morsom og opplevelsesrik tur i fantastisk natur uansett.

Ingen kommentarer: